fbpx

Pilates Reformer

Το reformer (κρεβάτι πιλάτες) είναι το  πιο διάσημο μηχάνημα Pilates. Σχεδιάστηκε από τον Joseph Pilates μαζί με άλλα 5 μηχανήματα, με στόχο να εφαρμόσει τη μέθοδό του. Έτσι  το reformer δεν είναι το μοναδικό ή το καλύτερο μηχάνημα πιλατες όπως πολύ συχνά πιστεύετε!

Από τι αποτελείται ένα reformer;

Το reformer αποτελείται από ένα πλαίσιο σαν κρεβάτι,  πάνω στο οποίο υπάρχει μια κινούμενη πλατφόρμα, η οποία ονομάζεται καρότσι. Αυτή συνδέεται στο πλαίσιο με αντιστάσεις, που ονομάζονται ελατήρια.  Το reformer περιλαμβάνει επίσης το footbar στο κάτω μέρος του  πλαισίου και  2 μακριά λουριά με θηλιές, στα οποία  τοποθετούνται τα πόδια ή τα χέρια.

Επίσης υπάρχει η θέση του κεφαλιού, που ονομάζεται headrest, τα μαξιλαράκια των ώμων shoulder rest. Επίσης διαθέτει αξεσουάρ όπως το sitting box  και το jumpboard. Στη παρακάτω εικόνα σημειώνονται τα τμήματα του reformer και τα αξεσουάρ του .

Πως λειτουργεί ένα reformer;

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει  ένας δάσκαλος πριν κάθε  άσκηση  στο ρεφόρμερ είναι να τοποθετήσει τις κατάλληλες αντιστάσεις.

Οι επιλογές στη χρήση των αντιστάσεων (ελατηρίων) στα περισσότερα μηχανήματα, είναι τρεις: ελαφρά, μέτρια, βαριά.

Στα Basi Systems μηχανήματα υπάρχει ειδικός σχεδιασμός ώστε οι επιλογές να είναι ουσιαστικά απεριόριστες. Έτσι κάθε μάθημα εξατομικεύεται και καλύπτει τις ανάγκες κάθε μαθητή. Ανάλογα με το χρώμα τους τα ελατήρια χωρίζονται σε ελαφρά, μεσαία και βαριά. Έτσι διαφοροποιείται το επίπεδο δυσκολίας των ασκήσεων, συμβαδίζοντας με το επίπεδο του μαθητή και την εξέλιξή του.  Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι πιο βαριά ελατήρια δεν σημαίνει απαραίτητα μεγαλύτερη δυσκολία στην άσκηση. Υπάρχουν ασκήσεις οι οποίες για να δυσκολέψουν θα πρέπει να αφαιρέσουμε ελατήρια!

Ο δάσκαλος πιλατες θα προσαρμόσει το headrest, shoulder rest & footbar, ανάλογα με την άσκηση και το σωματότυπο του μαθητή.

Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας στο τρόπο που καθόμαστε και σηκωνόμαστε από το reformer. Είναι προτεραιότητα ενός καλού δασκάλου να μας δείξει το σωστό τρόπο.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών reformer: μεταλλικά, φορητά, σταθερά, ξύλινα. Τα ξύλινα, τα οποία είναι χειροποίητα είναι τα πιο άνετα στη κίνηση και τα πιο όμορφα. Τα Basi Systems reformer, τα οποία είναι ξύλινα και χειροποίητα, θεωρούνται σήμερα τα πιο εκλεπτυσμένα, ακριβή και εξελιγμένα στον σχεδιασμό τους μηχανήματα παγκοσμίως.

Ασκήσεις στο  reformer

Υπάρχει πλήθος ασκήσεων που  έχουν σχεδιαστεί για το reformer. Ο συνδυασμός  ασκήσεων γυμνάζει όλο το σώμα και  προσφέρει  μυϊκή ενδυνάμωση, ελαστικότητα, λειτουργική μυϊκή δύναμη, κίνηση σε όλο το εύρος, σωστή στάση σώματος & ευθυγράμμιση, βελτίωση της ισορροπίας, καλύτερο συντονισμό, επίγνωση του σώματος και της κίνησης. Ορισμένες ασκήσεις γίνονται με το καρότσι ακίνητο και άλλες με το καρότσι σε κίνηση. Ο μαθητής ανάλογα με την άσκηση, μπορεί να είναι ξαπλωμένος, καθιστός ή όρθιος, στο πλάι.

Οι ασκήσεις στο reformer έχουν μεγάλη ποικιλία και προσαρμοστικότητα. Οι ασκήσεις χωρίζονται σε επίπεδα με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας και απευθύνονται σε αρχάριους, μεσαίου επιπέδου, προχωρημένους και ανώτατου επιπέδου μαθητές.  Εφόσον ο μαθητής ασκείται συστηματικά, μεθοδικά και καθοδηγείται σωστά από το δάσκαλο όλες οι ασκήσεις στο reformer είναι ασφαλείς και εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Οφέλη από το pilates reformer

Τα οφέλη των ασκήσεων στο reformer είναι η ενδυνάμωση σε συνδυασμό με την ευλυγισία, η βελτίωση της ισορροπίας & της ευθυγράμμισης, η καλύτερη επίγνωση της κίνησης, η βελτίωση της στάσης του σώματος και η ανακούφιση  από προβλήματα και  πόνους στο σώμα.

Κάθε μαθητής μπορεί να κάνει μάθημα σε reformer ανεξαρτήτως της φυσικής του κατάστασης.

Επειδή πολύ συχνά βλέπουμε στα στούντιο ή γυμναστήρια μόνο μέρος ενός reformer μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι δεν είναι απαραίτητα στην εξάσκηση όλα αυτά τα εξαρτήματα! Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ο Joseph Pilates σχεδίασε ασκήσεις επικεντρωμένες σε συγκεκριμένο μυϊκό επίκεντρο. Για να γίνουν αποδοτικές οι ασκήσεις αυτές, χρειάζονται και τα σωστά σε ακρίβεια μηχανήματα.

Τέλος εκτός από το reformer και τις ασκήσεις για αυτό,  πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ασκήσεις σε άλλα μηχανήματα pilates και στο πιλάτες εδάφους. Άρα καλό είναι να επιλέγουμε να εξασκούμαστε στο πλήρες εύρος ασκήσεων και είδους μηχανημάτων πιλάτες.

Στο 3 CIRCLES PILATES όλα τα μαθήματα στα μηχανήματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα μηχανήματα, ανάλογα με το σχεδιασμό του μαθήματος από το δάσκαλο. Για το σχεδιασμό αυτό, ο δάσκαλος λαμβάνει υπόψη τους στόχους, το επίπεδο και τις προσωπικές τους ανάγκες κάθε μαθητή, ώστε να μπορεί σε μία ώρα να του προσφέρει τα μέγιστα οφέλη. 

ΠΑΚΕΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΝΤΟΥΕΤΟ
STARTER
ATOMIKO
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ